Vad är hemorrojder?

Hemorrojder är en av de vanligaste sjukdomarna i de västerländska samhällen. Båda könen kan bli drabbade av detta och det värderas att mer än 50 % av befolkningen kommer att märka av symptomen på hemorrojder någon gång i livet. Hemorrojder är godartade och är inte något som orsakar cancer men kan vålla blödning och obehag och kan yttra sig som åderbrock i ändtarmsområdet.

Hemorrojder – från grekiskans haimorrhoides (heima ”blod” og rheein ”flöde”) – är analkuddar som utvidgar sig av venerna under ändtarmens slemhinna. De kan uppstå i samband med bl.a. förstoppning och hård avföring, övervikt och graviditet men även genetiska faktorer har betydelse. Hemorrojder är inte ett onormalt fenomen. Det är ett tillstånd som kan spåras långt tillbaka i historien.

”Det sägs att den stora kejsaren Napoleon 1. av Frankrike led fruktansvärt av hemorrojder – och det ryktades att Napoleon till och med tvingades skaffa sig en damsadel till sin häst för att lindra smärtorna under ridning.”

Hemorrojder är en del av vår mänskliga anatomi och vi har både inre och yttre hemorrojder. De bildas på ändtarmens insida nära ändtarmsöppningen och gör normalt sett inte ont men kan orsaka blödningar utan smärta. Ibland kan inre hemorrojder falla ut och skapa en så kallad prolaps. Detta kan ske i samband med avföring men efter återvänder den framfallna venen i allmänhet tillbaka till sin plats (grad 3).

Ibland kan en eller flera framfallna blodådror klämmas fast utanför ändtarmsöppningen, varpå blodet i venen koagulerar och det uppstår en så kallad tromboserad hemorrojd.

Orsaker till hemorrojder

  • Förstoppning
  • Dåliga vanor vid avföring
  • Allvarliga fall av diarré
  • Ärftliga faktorer
  • Graviditet
  • Stående och tungt kroppsarbete

Läs mer om orsaker till hemorrojder.

Hemorrojder – (Grad 1-4)

Hemorrojder är godartade men de kan vara mycket obehagliga och ge upphov till smärta, sveda, klåda och – sist men inte minst – blödningar. De inre hemorrojder (som uppstår inne i ändtarmen) kan utvecklas till fyra svårighetsgrader:

Hæmoriderne sidder indvendigt og giver blødning. (indre hæmorider)
Grad 1: Hemorrojderna sitter invändigt och kan orsaka blödning (inre hemorrojder).
Grad 2: Hæmoriderne kommer frem ved afføring og glider tilbage af sig selv efter afføringen.
Grad 2: Hemorrojderna kommer fram vid avföring och glider tillbaka av sig själv efter avföringen.
Grad 3: Hæmoriderne glider ikke tilbage efter afføring, men kan skubbes på plads.
Grad 3: Hemorrojderna glider inte tillbaka efter avföring, men kan skjutas tillbaka på plats.
Grad 4: Hemorrojderna hänger alltid utanför ändtarmsöppningen, kan inte skjutas tillbaka in och sår kan uppstå.
Grad 4: Hæmoriderne hænger altid udenfor endetarmsåbningen, kan ikke skubbes ind, og der kan komme sår på.

 

Större hemorrojder/prolaps

Hemorrojderna som framkommer på utsidan av ändtarmen och kan vara smärtsamma. Ibland kan det bildas en blodpropp (komplikation känd som hemorrhoidal trombos) inne i en extern hemorrojd vilket orsakar svåra smärtor.

De kan även orsaka klåda och sveda. Om de skrapas och gnuggas kan de få sprickor och sår. Om det kan bildas sprickor i slemhinnan kan de bli mycket smärtsamma. Hemorrojder i sig är komplikationsfria och inte kända för att vara smärtsamma.

Prolaps av ändtarmens slemhinna (utan hemorrojder) kan också förekomma, men har andra orsaker som inte tas upp här.